Sokak evcilleştirilmiş hayvanların yaşam alanı olamaz. Sokaklar, yollar, parklar, arsalar, araziler hepsi insan ulaşım yardımcı yaşam alanıdır. Nasıl ki "sokak insanı" olan "evsizler"in var olması normal değilse "sokak hayvanı" da olamaz.
Köpekler, evcilleşmeleri sonucu büyük bir evrim geçirdikleri için, sokak yerine insanlarla beraber bir evin bireyi olarak evde, bahçede ya da çoban yanında veya polislerin veya güvenliklerin bir yardımcısı olarak var olarak ancak gözetim altında zararsız olarak yaşayabilirler
Evcilleşmiş bu hayvanlar tek tek yeterince sevgi ve ilgi ve besin görmediği zaman insanlara karşı birleşerek sürüleşerek, yani çeteleşerek kendilerinden ilgi görmedikleri ve zarar görebileceklerini düşündüklerini insanlara karşı tahammülsüzleşir ve saldırganlaşırlar.
İnsan müdahelesi ile evrim geçirerek evcilleşen köpek türlerinin şehirlerde veya kırsalda başı boş yaşamasının normal olmadığını ve yırtıcı olmalarından dolayı hayati riske sebep olacakları için "sokak hayvanı" diye bir durumun asla olmaması gerektiği de sonucu ortaya çıkar.
ÇÖZÜM : Köpekler 5199 nolu sokak hayvanı yasası değiştirilerek dışarıda, insanların yardımcı yaşam alanı olan sokaklarda serbest başıboş yaşatılmamalı, mevcut köpekler her il ve ilçede hayvanseverlerin gönüllü çalıştığı belediye ile devletin arsa tahsisi ile gönüllülerin finansmanı ile barınaklar kurularak oraya alınmalı; besleme, kısırlaştırma ve bakım finansmanı da o gönüllülerin kuracakları demokratik ve şeffaf olarak yönetilen özel yasalı hayvansever derneklerine yapılan bağışlar üzerinden yapılmalı ve bu dernekler demokratik seçimlerle kamuya açık şekilde yönetilmelidir. Mevcut köpeklerde yine belediye ve üniversiteler tarafından kısırlaştırılarak bakanlığın gözetiminde sahiplenme ehliyeti verilerek köpek sahiplenmeye psikolojik testler sonucu uygun olan kişilere sahiplendirilmeli ve kalan köpekler.
Yine aynı barınaklarda bakanlık denetiminde ölene kadar yaşatılmalıdır! Köy ve kırsaldaki köpeklerde aynı şehirlerdeki gibi belirli yıllık sahiplenme vergi ile engelli veya yaşlı rehberliği, ev bekçiliği gibi belirli amaçlarla bulundurma şartına bağlanmalı ve yine ehliyet ve bir kimlikle sahiplendirilmeli ve çoğaltılması yaşlı/engelli rehberliği, çoban ve bekçi köpek olma gibi belirli şartlara bağlanmalı ve köylerde ve kırsalda bulundurulan her köpek bulundurma şehire göre farklı vergi maliyetleri ile yeniden düzenlenmelidir.
Apartmanlarda da Köpek Bulundurma Özel Şartlara Bağlı Olmalıdır!
Köpeklerin müstakil ev dışındaki yerlerde, özellikle sıkışık yaşam alanları olan apartman dairelerinde bulundurulması da ancak görme engelli ve yaşlı rehberliği yapan iyi huylu köpekleri kapsayacak şekilde bazı özel şartlara bağlanmalıdır. Şehirde veya kırsalda insanların asosyal/antisosyal kişiliklerini örtmek, narsistik üstünlük ve güç gösterisi yapmak amaçlı köpek sahiplenilmesine, ilgili devlet kurumları tarafından detaylı ve uzun süreli psikolojik testlerle engel olunup, yanlış kişilerin köpek sahiplenmesine engel olunmalıdır. Çünkü bu hayvan silah gibi kullanılan yırtıcı ve çok hızlı koşan bir hayvandır ve bu işin şakası yoktur, özellikle çocuklara ve yaşlılara sahipli/sahipsiz bir köpeğin zarar vermesi bir cinayet veya tecavüz vakası kadar ağır suç ve vakadır. Buna sebep olan herkes yargılanmalıdır. Köpek silahtır. Köpek silahtır; evet, evcilleştirilme sebebi de budur; insanı ve evcil besi hayvanlarını korumak için savunma aracı yani silah olarak kullanılmak için evcilleştirilmiştir.
Bu yüzden köpek bulundurmak silah bulundurmakla eş sayılmalı ve bulundurulması ehliyete ve vergiye tabi olmalı, üremesi de sıkı kontrole ve izinlere tabi olmalıdır. Bu çözüm gönüllü hayvansever ve itperestler tarafından kabul edilmiyorsa da itlaf edilmeliler
0 Yorum:
Yorum Yaz